انواع درب ورودی از لحاظ جنس یا متریال:
1-درب آهنی
برای ساخت دربهای ورودی، عموما از فلزات سبک استفاده میشود. اگر دنبال امنیت هستید، دربهای استیل یا فولاد بهترین انتخاب هستند. این دربها بسیار محکم هستند، در برابر رطوبت و حرارت مقاوم هستند و به نگهداری کمی نیاز دارند.
البته دربهای فلزی ممکن است در مقابل ضربه، دچار فرورفتگی یا خراشیدگی شوند. نکته مهم ساخت چهارچوب قوی و تراز بودن چهارچوب است. از دربهای فلزی میتوان در قسمت ورودی ساختمان، حیاط، باغ و ویلا، پارکینگ و غیره استفاده کرد.
2-دربهای چوبی
چوب رایجترین و قدیمترین متریالی که برای ساخت درب استفاده میشود. ساخت و نحوه استفاده از دربهای چوبی بسیار آسان است و زیبایی آنها همیشگی است. استفاده از این دربها در همه شرایط اقلیمی و آبوهوایی امکانپذیر نیست. البته امروزه از روکشهایی بر روی دربهای چوبی استفاده میشود که میتواند تا حد زیادی از درب محافظت کند.
دربهای چوبی گزینهای مناسب برای استفاده در انواع سبکها از جمله مدرن و کلاسیک میباشند. در ساخت دربهای چوبی از چوبهای متفاوتی استفاده میشود که همین امر میتواند در کیفیت، ماندگاری و قیمت آنها تاثیرگذار باشد. مثلا:
-
دربهای چوبی توخالی که ظاهر یک درب چوبی را دارند، قیمتشان ارزانتر و دوام آنها 20 تا 30 سال است.
-
دربهای تو پُر، دربهای چوبی پرشده با یک ماده ترکیبی است که دوام آنها از 30 تا 100 سال است.
-
دربهای چوبی فشرده معمولا بیشتر از 100 سال دوام دارند.
3-دربهای شیشهای
قبل از اینکه از درب شیشهای برای درب ورودی استفاده کنید، باید به دوام آنها و حریم خصوصی دقت کنید. از این نوع دربها اغلب برای قسمت عقب خانه یا بالکن استفاده میشود. این دربها معمولا در سبکهای مدرن و لوکس کاربرد دارند. پنلهای شیشهای که در اسکلتهای چوبی قرار میگیرند، انتخابی زیبا برای درب ساختمان هستند. نصب این دربها نسبتا گران است و نیاز به مراقبت ویژه دارد.
4-دربهای فایبرگلاس
دربهای فایبرگلاس به خاطر مقاومت و استحکام بالا، نصب راحت، نگهداری آسان و عایق بودن در برابر گرما و سرما، بسیار محبوب هستند و همچنین تنوع زیادی برای استفاده به عنوان دربهای داخلی و خارجی خانه دارند. برای زیباتر شدن دربهای فایبرگلاس میتوان از یک روکش چوبی بر روی سطح آنها استفاده کرد. این دربها با قیمتهای متنوع در همه جا در دسترس بوده و با هر سبکی از معماری همخوانی دارند.
5-دربهای آلومینیومی
آلومینیوم به سبک بودن مشهور است و برای ساخت انواع درب، پنجره و پارتیشن مورد استفاده قرار میگیرد. نصب و نگهداری دربهای آلومینیومی بسیار راحت است و طرفداران زیادی دارد. دربهای آلومینیومی ماندگاری بالایی دارند و پوسیده یا خراب نمیشوند. این دربها در اشکال متنوع کشویی و لولایی در بازار موجود است. از آلومینیوم بیشتر برای ساخت درب پاسیو یا بالکن استفاده میشود و اگر قرار است برای درب ورودی به کار روند، بهتر است به صورت سفارشی ساخته شود.
6-دربهای پیویسی(PVC)
PVC متریالی است که در سالهای اخیر برای ساخت درب و پنجره رایج شده است. دربهای PVC در طرحها، رنگها و سبکهای متنوع در بازار موجود است و حق انتخاب زیادی به مشتریان میدهد. این دربها بسیار مقاوم، ضدآب و ضد ضربه و ضد خش هستند. نگهداری آسانی دارند و بسیار مقرون به صرفه هستند.
7-درب پلیمری
این دربها از فیبرهای تقویت شده پلیمری ساخته میشوند که با عنوان اختصاری FRP شناخته میشوند. از جمله ویژگیهای مهم این جنس دربها، استحکام بالا است. به طور معمول استحکام کششی FRP ده برابر پیویسی است. این دربها در رنگهای مختلف از جمله رنگ چوب طبیعی در دسترس هستند و به علاوه ضد حریق هستند. در سالهای اخیر استفاده از این دربها برای خانههای مدرن بسیار رایج شده است.
8-درب اچدیاف
دربهای اچدیاف از ورقههای اچدیاف ساخته شدهاند. این ورقهها بر روی تختههای چوبی پرس میشوند. از این دربها بیشتر به عنوان درب اتاق خواب و سرویس بهداشتی استفاده میشود. اما استفاده از آنها برای درب ورودی ساختمان نیز امکانپذیر است.
9-درب پلیوود
دربهای پلیوود از پودر چوب و پیویسی ساخته شده است. این دربها در برابر رطوبت، حریق و ضربه از مقاومت بالایی برخوردار هستند و نوعی عایق در برابر صدا نیز محسوب میشوند. همچنین به دلیل دارا بودن سطحی یکپارچه، محلی برای تجمع باکتریها نداشته و آنتیباکتریال هستند.
10-دربهای کامپوزیتی بامبو
برای طرفداران متریالهای تجدیدپذیر، دربهای کامپوزیتی که از چوب بامبو ساخته شدهاند، بهترین انتخاب هستند. این دربها به خاطر مقاومت در برابر زنگزدگی، ضدآب بودن، مقاومت در برابر موریانه و تجدیدپذیر بودن، جایگزین خوبی برای دربهای چوبی هستند. یکی از محصولاتی که میتوان از آن به عنوان جایگزینی برای چوب استفاده کرد، صفحات کامپوزیتی الیافی است که از آنها در ساخت درب استفاده میشود.
11-درب ضد سرقت
درب ضد سرقت از جمله دربهای بسیار محبوب و رایج در آپارتمانهای امروزی است. این نوع درب در مقایسه با سایر دربها از امنیت بالاتری برخوردار بوده و از نظر جنس، ساختار، لولا و قفل متفاوت میباشند. لایه داخلی این دربها از جنس فولاد است که با لایهای از چوب پوشیده شده و در فضای داخلی آنها از پشم سنگ به عنوان عایق صوتی و حرارتی استفاده شده است. بر خلاف دربهای معمولی که از یک نقطه به چهارچوب متصل میشوند، این مدل درب از چندین نقطه به چهارچوب وصل میشود. قیمت این دربها در مقایسه با سایر دربها کمی گرانتر است. دربهای ضد سرقت انواع مختلف ایرانی و خارجی دارند که برای هر سلیقهای و هر بودجهای مناسب هستند
انواع درب ورودی از لحاظ طراحی:
1-درب کرکرهای
دربهای کرکرهای اغلب برای گاراژ، مغازه، کارگاه یا پارکینگ خانه استفاده میشود. این دربها معمولا از جنس فایبرگلاس یا فلز ساخته میشوند و بسیار مقاوم هستند. این دربها به دلیل اینکه برای باز و بسته شدن فضای زیادی اشغال نمیکنند، برای فضاهای کوچک بسیار مناسب هستند. دربهای کرکرهای به حداقل تعمیر و نگهداری نیاز دارند و ماندگاری بسیار بالایی دارند.
2-درب لولایی
این دربها از پرطرفدارترین دربها هستند و هم به عنوان درب ورودی و هم درب داخلی خانه استفاده میشوند. به دلیل اینکه روی لولا نصب میشوند برای باز و بسته شدن به فضای بیشتری نیاز دارند.
3-درب کشویی
باز و بسته شدن این نوع دربها به صورت کشویی است و برای فضاهای کم بسیار مناسب است.
4-درب اتوماتیک اسلایدینگ
همان دربهای کشویی هستند که به صورت اتوماتیک باز و بسته میشوند. استفاده از این دربها در مکانهایی که فضای طولی زیادی دارند، مناسب است.
5-درب فرفورژه
این دربها برای حیاط مناسب و بسیار پرطرفدار هستند. جنس درب فرفورژه آهن است و دارای اشکال منحنی شکل و به نوعی آمیخته با هنر میباشد. این دربها را میتوان به سبک مدرن و کلاسیک طراحی کرد.
6-درب اتوماتیک
به دربهایی گفته میشود که باز و بسته کردن آنها به صورت اتوماتیک صورت میگیرد. این دربها مجهز به سنسور هستند و با تشخیص حضور افراد و یا بر اساس زمانبندی که به آنها داده میشود، باز و بسته میشوند.
7-درب جیبی
عملکرد این دربها به این صورت است که برای باز و بسته شدن به داخل دیوار هدایت میشوند. یعنی داخل دیوار فضایی برای باز و بسته شدن درب تعبیه میشود. این نوع دربها بیشتر در خانهها قدیمی مورد استفاده قرار میگرفت، اما امروزه هم برای فضاهای کوچک و مدرن کاربرد دارند.
8-درب فرانسوی
این دربها بسیار زیبا و منحصربه فرد هستند. دربهای فرانسوی معمولا دو لنگه هستند که با چهار لولا نگهداشته میشوند و از وسط به دو طرف باز و بسته میشوند. این دربها در خانههای سبک کلاسیک بسیار محبوب هستند. برای زیباتر شدن این دربها معمولا آنها را به صورت پنلهای شیشهای میسازند.
9-درب محوری
این دربها بیشتر در سبک مدرن رواج دارند، روی یک محور باز و بسته میشوند. لولاهای محوری در بالا و پایین درب نصب میشوند و به باز و بسته شدن درب کمک میکنند. این دربها، ورودی زیبایی خیرهکنندهای در خانه ایجاد میکنند.
10-درب دوشاخه
این دربها مجموعهای از درب هستند که به هم متصل هستند و با هم حرکت میکنند. دربها روی ریلهای فلزی نصب میشوند که در بالا یا پایین درب قرار دارد. با استفاده از این دربها نور طبیعی به صورت کامل به داخل خانه منتقل میشود.
11-درب هلندی
این دربها از دو صفحه تشکیل شده است که قسمت بالا و پایین درب را به صورت افقی تقسیم میکنند. استفاده از این دربها برای خانههایی که حیوان خانگی یا کودک دارند مناسب است، زیرا نیمه بالایی آن باز میشود در حالیکه نیمه پایین آن میتواند بسته باقی بماند.
فاکتورهای مهم در انتخاب درب ورودی
بهتر است انتخاب درب ورودی با توجه به سبکی که در ساخت ساختمان به کار رفته، انتخاب شود تا با نمای ساختمان هماهنگی داشته باشد.
یکی از مهمترین عوامل در انتخاب درب ورودی منزل ابعاد آن است. هر چقدر طول و عرض درب ورودی آپارتمان با هم متناسبتر و همچنین ارتفاع آن بیشتر باشد، زیباتر است.
قبل از انتخاب درب، جنس دربها و مشخصات آنها مانند استحکام، مقاومت، عایق بودن و… را بشناسید و دقت کنید که برای چه فضایی قرار است استفاده شوند. به طور مثال برای درب حیاط، درب ورودی ساختمان، درب لابی و یا درب ورودی آپارتمان. انتخاب چوب بادوام بسیار حائز اهمیت است، چرا که این نوع دربها همواره در معرض نور خورشید و رطوبت هوا قرار دارند.
انتخاب رنگ برای درب بهتر است متناسب با سبک و دکوراسیون خانه باشد. همچنین به نوع و مقاومت رنگ دقت کنید، زیرا درب ورودی منزل بیشتر از دربهای داخلی در معرض رطوبت و نور خورشید است. در صورتی که رنگ نگهدارنده مناسبی نداشته باشد، نور آفتاب و رطوبت به سرعت باعث پوسیدگی درب خواهند شد.
رنگهای نیم پلیاستر برای دربهایی با روکشهای طبیعی و یا دربهای تمام چوب که قرار است بافت چوب دیده شود، مناسب میباشد و همچنین رنگهای پوششی و پلیارتان برای دربهای تمام چوب که قرار است رگ و ریشهها دیده شود کارایی دارند. رنگهای پوششی و پلیارتان نیز برای دربهای رنگی مثل سفید که قرار نیست طرح چوب دیده شود، مناسب هستند.
بیشتر سرقتها از طریق دربهای ورودی آپارتمانها انجام میشود. بنابراین فاکتور امنیت در انتخاب دربهای ورودی بسیار مهم است. هنگام خرید درب به نکات زیر توجه کنید:
1-انتخاب قفل ضد سرقت مناسب برای درب (قفل منوبلاک یا مولتی پوینت)
2-استفاده از ورقه فولادی با ضخامت مناسب در ساختار (ضخامتی بین 1 تا 5/1 میلیمتر)
3-چهارچوب با کیفیت بالا
4-استفاده از لولا با بهترین آلیاژ
درب آپارتمان نقش مهمی در تنظیم دما ایفا میکند و باید بتواند از خروج و ورود هوای گرم و سرد جلوگیری کند. درب ورودی میتواند درصد بالایی از انرژی خانه را هدر دهد و به شکل غیرمستقیم موجب افزایش هزینهها شود. همچنین درب منزل میباید از مقاومت بالای در برابر رطوب برخوردار باشد و بهتر است در ساختار درب از رنگهای ضد رطوبت استفاده شود. اما مهمترین متریالی که موجب عایق شدن درب میگردد، استفاده از پشم شیشه، پشم سنگ و عایق پلیاورتان در ساختار درب است.
قیمت درب ورودی با توجه به جنس، مدل، پوشش نهایی و ابعاد درب متفاوت است. بهتر است با توجه به بودجه دربی که امنیت بالا و جنس مقاوم دارد انتخاب کرد که سالها بتوان از آن استفاده کرد.
دقت کنید چه مدل درب برای خانه مناسب است. حتی جهت چرخش لنگه درب و چگونگی باز و بسته شدن درب مهم است، اینکه فضای کافی برای باز و بسته شدن داشته باشد و مزاحم وسایل یا ساکنین خانه نشود.