منظور از دکوراسیون سنتی چیست؟
میتوان به زبان ساده گفت، به هر دکوراسیونی که از ویژگیهای زمانی قبل از خود استفاده میکند، دکوراسیون سنتی گفته میشود. به عبارت دیگر، دکوراسیونی که بر اساس ویژگیهای بومی و منطقهای، ساخته شده است و تمام المانها و قواعد هنری و طراحی دوره خود را رعایت کند، دکوراسیون سنتی نامیده میشود.
در کل سبک دکوراسیون سنتی، به دو دسته سنتی ایرانی و تردیشنال تقسیم می شود. در ادامه ابتدا سبک دکوراسیون سنتی غربی که همان تردیشنال نامیده میشود را مورد بررسی قرار میدهیم. سپس به سراغ دکوراسیون سنتی ایرانی میرویم و ویژگی های آن را بررسی میکنیم.
دکوراسیون سنتی غربی (Traditional decoration)
تعریف کشورها و جوامع غربی از سبک دکوراسیون داخلی سنتی، به راحت بودن و کلاسیک بودن ختم میشود. اگر در غرب، خانهای این دو ویژگی را داشته باشد، به آن لقب تردیشنال یا همان سنتی می دهند.
از ویژگی های مورد توجه دکوراسیون سنتی در غرب، میتوان به آرام بخشی، منظم بودن و دارای رنگ و طرح بودن اشاره کرد. به زبان ساده غربی ها از سادگی بیش از حد و خنثی و بی روح بودن دکوراسیون مدرن خسته شده اند. به همین دلیل به دکوراسیون تردیشنال روی آورده اند.
رنگ در دکوراسیون تردیشنال
در زمینه طرح و رنگ، باید توجه کنید که یک اتاق با دکوراسیون سنتی، نه پر از رنگهای جیغ و رام نشدنی است و نه رنگ و رو رفته و بی روح. در اتاقهای سنتی یا همان تردیشنال، رنگها هرگز به تنهایی باعث جلب توجه نخواهند شد. بلکه خود مجموعه طراحی و چیدمان اتاق، هوش از سر بیینده میبرد. رنگ دیوارها یا کاغذهای دیواری، ملایم میباشد و با توجه به فرهنگ بومی منطقه انتخاب میشود.
چیدمان در دکوراسیون سنتی
مبلمان در مرکزیت توجهات قرار میگیرد. همچنین بهترین موقعیت برای کاناپه، نزدیک به شومینه میباشد. اغلب مبلها در دکوراسیون سنتی، از نوع مبل کلاسیک هستند. معمولاً این مبلمان دارای ظاهری سنتی با پایهها و دستههای چوبی کار شده هستند. معمولاً در دکوراسیون سنتی، از چوب و هر عنصری که حالت سنتی داشته باشد استفاده میشود. پس توصیه میشود از بکار بردن لوازمی مانند فولاد آب دیده ضد زنگ، پلاستیکها و مواردی مانند این ها تا حد امکان خودداری کنید. قابهای عکس، آینهها و حتی آباژورها نیز در راستای ساختن یک فضای سنتی انتخاب و نصب میشوند و ظاهری سنتی و کلاسیک دارند. در انتها فرشهای گرانبها، تک و خاص بر روی کفپوشهایی از چوبهای با کیفیت پهن شدهاند.
نورپردازی در دکوراسیون سنتی غربی
نور اتاقها هرگز نئونی یا فلت نبوده و از لوسترها و لامپهای عادی برای روشنایی محیط استفاده میشود. پنجرهها با پردههای والون دار بزرگ و چین دار که تا پایین و روی زمین کشیده میشوند، پوشانده شدهاند. زیر پردهها نیز، پارچههای سفیدی به منظور جلوگیری از تابش مستقیم نور به اتاق، نصب گردیده است.
دکوراسیون سنتی ایرانی
دکوراسیون سنتی که در قسمت قبل گفته شد، مربوط به کشورهای غربی میباشد. کشورهای آفریقایی و آسیای شرقی، دکوراسیون سنتی و خاص خود را دارا می باشند. باید توجه کنید که اولویت اصلی دکوراسیون در هر منطقه، استفاده از دکوراسیون سنتی و بومی مربوط به همان کشور است. به همین دلیل در ادامه به بررسی دکوراسیون سنتی ایرانی میپردازیم.
ویژگی های دکوراسیون سنتی ایرانی
در طراحی داخلی دکوراسیون سنتی ایرانی، شاخصهای ثابت و مشخصی به کار گرفته میشوند. این ویژگی ها برگرفته از تمدن کهن ایرانی میباشد. در ادامه با مهم ترین ویژگی های دکوراسیون سنتی ایرانی آشنا خواهید شد.
نوع پنجره در سبک دکوراسیون سنتی ایرانی
اوروسی یا اُروسی، پنجرههای مشبکی شکلی هستند که با ساختار دایره، نیم دایره و چند ضلعیهای منظم، در خانههای قدیمی و سبکهای سنتی امروزی به کار گرفته میشدند. پنجره های اوروسی، زیبایی خانه و فضای درونی و بیرونی را چندین برابر میکنند. در دکوراسیون ایرانی، استفاده از نقشها، طرحها و اشکال هندسی منظم در ساختار خانه، بسیار مورد توجه است.
طرح اسلیمی در طراحی داخلی سنتی
طرح اسلیمی از اصیل ترین طرح های ایرانی میباشد. میتوان گفت یکی ارکان اصلی دکوراسیون سنتی ایرانی، طرح اسلیمی میباشد. پس از ورود اسلام به ایران و به دلیل ارادت هنرمندان به دین الهی، در نگارگریهای خود، از طراحیهایی با سبک اسلیمی کمک گرفته اند. به همین دلیل، استفاده از طرح های اسلیمی در نقوش فرش ها، اکسسوری های سنتی ایرانی،گلدان ها آینه و شمعدان، کاغذ های دیواری خانه های ایرانی، مبلمان و … رایج میباشد.
رنگ در دکوراسیون سنتی ایرانی
رعایت اصول و قواعد رنگ شناسی، از مهمترین شاخصههای سبک طراحی داخلی سنتی است. استفاده از رنگهای گرم در خانههای مناطق سردسیر، ترکیب رنگهای سرد و گرم در مناطق میانی کشور و رنگهای سرد در مناطق جنوبی و گرم سیر، از دستاوردهایی است که هر ایرانی در دکوراسیون سنتی از آن بهره برده است. رنگ غالب در بیشتر دکوراسیونهای سنتی ایرانی، رنگ قرمزی است که نشان از حرکت و پویایی داشته و انرژی در خانه را به دنبال خود میکشد. از دیگر رنگها در دکوراسیون ایرانی، رنگ فیروزه ای، زرشکی، قهوه ای و سبز یشمی است. همچنین رنگ بندیهای پنجره و درب اوروسی نیز یک رنگین کمان زیبا را در خانه ترسیم میکند. با تابش نور خورشید بر روی پنجره های اوروسی، بی نظیرترین نقاشی آماده در خانه به تصویر در میآید.
چیدمان در دکوراسیون سنتی
چلچراغهای بلورین و زیبا که نور را در خود میرقصاند و بعد به اتاق میرساند، از اولین وسایل در جلوهگاه هنر ایرانی است. از لوازم دیگر باید به پشتیهای قدیمی اشاره کنیم که امروز جای خود را به مبلها و صندلیها دادهاند. این پشتیها در خانههای قدیمی مخصوص قسمتی از اتاق بود که میهمان را به آنجا راهنمایی میکردند و امروزه در دکوراسیون سنتی بیشتر جز تزیینات به حساب میآیند.
پیهسوزها و گردسوزهای لب طاقچه که برای روشنی بخشی به فضای تاریک شبهای هر خانه بود اکنون به یک دکوراتیو سنتی بدل شده است. در آخر میتوان به مهم ترین بخش از لوازم تزیینی در یک دکوراسیون سنتی ایرانی، یعنی فرش ایرانی اشاره کرد. فرشهای مورد نظر در یک دکور سنتی، از قواعد مشخصی پیروی میکند. قواعدی همچون رنگ فرش، دست بافت بودن و در مواقعی اندازه فرش. بهترین جا برای فرش اصیل ایرانی با نقوش اسلیمی، اتاق نشیمن و در کنار مبلمان سنتی ایرانی است.
استفاده از وسایل چوبی و عتیقه در دکوراسیون سنتی
برای ایجاد دکور سنتی، استفاده از چوب و وسایل قدیمی و عتیقه گزینه مناسبی است. چوب اصولاً حس سنتی بودن و نوستالژی را القا میکند. معمولاً تم رنگی به کار گرفته شده برای طراحی سنتی ایرانی، رنگ زرشکی به همراه قهوه ای چوب می باشد.
استفاده از گل و گیاه در طراحی داخلی سنتی
استفاده از گل و گیاه برای القای حس زنده بودن و جریان زندگی بسیار مناسب است. ایرانی ها بسیار به گیاهان اهمیت میدهند و به داشتن باغچه علاقه دارند. امروزه که کمتر امکان داشتن باغچه وجود دارد، بخصوص در آپارتمان ها، میتوان با چند گلدان و گیاه طبیعی، آن حس تازگی و نشاط در خانه های قدیمی را ایجاد کرد.
استفاده از کرسی در خانه های سنتی
برای ایجاد سبک طراحی داخلی سنتی ایرانی در خانه، استفاده از کرسی یکی از بهترین گزینه ها است. می توان گفت کرسی، حس نوستالژی دوران کودکی و رفتن به روستا را زنده خواهد کرد. استفاده از گرمای وصف نشدنی کرسی در سرمای زمستان یک ایده عالی محسوب می شود. همچنین کرسی از اصلی ترین نماد های سنتی ایران محسوب میشود.